Jak si připravit pickles?

Potřebujeme: 1 kg zeleniny vhodné ke kvašení – mrkev, zelí, cibuli, křen, kedlubnu, červenou řepu, různé ředkve 17 g soli kmín skleněnou, dřevěnou nádobu, nejlépe však keramickou na kvašení Postup: Zeleninu, jako je zelí a cibule, nakrájíme najemno, mrkev, ředkve, nastrouháme nahrubo, křen nakrájíme na kolečka. Vše smícháme dohromady, přidáme mořskou sůl, kmín a dobře […]

Zdravý koleslaw

450 g nakrouhaného zelí, 1-2 velké mrkve nastrouhané nahrubo, 1 lžíce makových semínek, 2 lžíce rozinek, dresing: 250 ml bílého jogurtu, 60 ml jablečného octa, 1 lžíce medu. Namícháme dresing,  strouhané zelí  důkladně promneme v rukách (asi 10 min), aby zkřehlo , přidáme ostatní ingredience a zalijeme dresingem.

Dýňový cheesecake

1 máslová dýně, 1/3 másla, sušenky BEBE  1 a ½ balíčku nebo z Lidlu máslové 1 bal., 1 tvaroh, 2 vejce, skořice, cukr, muškátový oříšek. Dýni  rozkrojíme, zbavíme semínek a dáme  péci  na cca 1 hod . Řezem nahoru a překryjeme ji  alobalem . Sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme a smícháme se změklým máslem. Rozprostřeme směs […]

Zelníky

400 g hladké mouky, 1 vejce, 20 g droždí, 75 g másla,1,5 dl mléka, sůl, cukr, náplň: 250 g bílého zelí, 100 g másla, 1 menší cibule, sůl. cukr, půl citronu. Z ingrediencí vypracujeme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Na nádivku najemno nakrájíme zelí, na másle zpěníme cibulku, přidáme zelí a podusíme. Ochutíme cukrem, […]

Mrkvová polévka se zázvorem

6 velkých mrkví hrubo nakrájených, ½ lžičky kmínu, 60 ml olivového oleje, 1 sekaná cibule, 3 stroužky česneku, 2 řapíky celeru, 3 cm kousek zázvoru – strouhaný, 3 větvičky tymiánu + na přízdobu, 1,5 l zeleninového vývaru, 200 g čočky (přes noc máčená). Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečícím papírem , poklademe mrkví, […]